Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Άλλα 5 δισ. ευρώ από τις αγορές σε ελληνικές τράπεζες


Με την Εθνική να προχωρά, όπως όλα δείχνουν, και αυτή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την Eurobank να κόβει πρώτη… το νήμα των ιδιωτικοποιήσεων, προστίθενται τουλάχιστον άλλα 5 δισ. ευρώ στα ήδη 3 δισ. ευρώ που άντλησαν Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι στην περίπτωση που οριστικοποιηθεί η έξοδος της Εθνικής στις αγορές για ένα ποσό έως και 2,5 δισ. ευρώ, τότε οι δημόσιες προσφορές των δύο ελληνικών τραπεζών (ΕΤΕ-Eurobank) θα είναι οι δύο μεγαλύτερες μέχρι στιγμής φέτος στην Ευρώπη.

Πληροφορίες του Capital.gr, αναφέρουν ότι στην Εθνική η απόφαση είναι ειλημμένη, αφού το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να αγνοηθεί, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της τράπεζας αρχικά ήθελε να αποφύγει το ενδεχόμενο ΑΜΚ. Το ευνοϊκό κλίμα μετά τις τραπεζικές αυξήσεις και την έξοδο του δημοσίου αποτελεί δέλεαρ ενώ υπέρ μίας τέτοιας κίνησης τάσσονται και αναλυτές, σημειώνοντας ότι «η ΕΤΕ έχει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανακεφαλαιοποιηθεί και να μειώσει το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία. Μάλιστα, η αύξηση της ΕΤΕ φέρεται να είναι εγγυημένη από μεγάλους διεθνείς οίκους οι οποίοι έχουν δεσμευθεί να την καλύψουν.

Μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη (15/4) θα έχει ανακοινωθεί το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης που συμφώνησε η Εθνική Τράπεζα με την Τράπεζα της Ελλάδος και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp). Εκτός από τις κινήσεις για εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου η ΕΤΕ θα αντλήσει κεφάλαια και από την αγορά. Αν και από την πρώτη στιγμή επιθυμία της Κομισιόν ήταν η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών από ιδιώτες επενδυτές η Εθνική εκτιμά ότι η αύξηση θα έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αναμένεται να συγκαλέσει σε έκτακτη γενική συνέλευση τους μετόχους στις 10 Μαΐου, ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες πριν συμπληρωθούν 135 ημέρες στο έτος και να μην χρειαστεί να ανακοινωθούν πρώτα τα αποτελέσματα α’ τριμήνου.

Σημειώνεται, επίσης, ότι με την άντληση 2,5 δισ. ευρώ η Εθνική καλύπτει τα κεφαλαιακά της κενά ακόμη και στο δυσμενές σενάριο της BlackRock και μπορεί να υλοποιήσει με πολύ μεγαλύτερη άνεση χρόνου το κεφαλαιακό της σχέδιο, τα έσοδα από το οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου, για περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας αλλά και για την κεφαλαιακή θωράκιση της τράπεζας.

Την ίδια ώρα, μετά και το πράσινο φως από τη Γενική Συνέλευση όλα είναι έτοιμα στη Eurobank για τη… μεγάλη ιδιωτικοποίηση. Στις 25 Απριλίου ανοίγει το βιβλίο προσφορών της μεγαλύτερης δημόσιας προσφοράς φέτος στην Ευρώπη, μέσω της οποίας η Eurobank προσδοκά να αντλήσει 2,86 δισ. ευρώ και να περάσει πρώτη – μεταξύ των συστημικών ομίλων – σε χέρια ιδιωτών.

Όπως αποκάλυψε το “Κεφάλαιο” στο φύλλο του Σαββάτου, η διοίκηση της τράπεζας έχει ολοκληρώσει τις συζητήσεις με τους βασικούς “μνηστήρες” και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, από τις αρχές Μαΐου θα έχει μεγάλους διεθνείς επενδυτές στο μετοχολόγιό της, όπως η Fairfax του Ινδοκαναδού Prem Watsa και ο Wilbur Ross. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η... μερική έξοδος από την Bank of Ireland (πούλησε το 6%) - της ομάδας που συνέστησε ο Prem Watsa το 2011 για τη διάσωση της ιρλανδικής τράπεζας - έγινε ακριβώς για να επενδύσει στη Eurobank, αφού, βέβαια, πρώτα τριπλασίασε τα λεφτά της.


Πηγή:www.capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου