Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Τώρα απειλεί εμάς η "θεωρία του τρελού"!

Ο κ. Βαρουφάκης προσπάθησε να πείσει τους ομολόγους του στην ΕΕ ότι η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να φτάσει πέρα από τα όρια, εξαναγκάζοντάς τους έτσι (!) σε άτακτη υποχώρηση. Θεωρία παιγνίων, κεφάλαιο άγνωστο. Οι συνέπειες της διαπραγματευτικής του δεινότητας είναι ορατές: Υποσχεθήκαμε τα πάντα και δεν πήραμε το παραμικρό! Τώρα ο κ. Βαρουφάκης εφαρμόζει την "θεωρία του τρελού"  στο εσωτερικό: Οι Έλληνες, λέει δεν θέλουν δουλειά και λεφτά, θέλουν αξιοπρέπεια!

Το κακό με τους έξυπνους ανθρώπους είναι ότι συχνά πέφτουν θύμα του ναρκισσισμού τους. Και γίνονται έτσι έρμαιο άλλων εξυπνότερων ανθρώπων!  Διότι πάντα υπάρχει κάποιος πιο έξυπνος από εμάς! Τις θεωρίες παιγνίων, λοιπόν,  μπορεί να τις ανακάλυψαν στο περιβάλλον του ΓΑΠ και του Αλέξη Τσίπρα τα τελευταία χρόνια, αλλά στην αυλή του Σόιμπλε και των προκατόχων του τις επεξεργάζονται εδώ και δεκαετίες. Ίσως να μην πέρασε από το μυαλό των μελών της ελληνικής "διαπραγματευτικής ομάδας" ότι ο απειλούμενος στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν ήταν η πλευρά της Ευρώπης, αλλά η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός!

Τώρα ο κ. Βαρουφάκης προσπαθεί να μας προετοιμάσει για το χειρότερο. Ετοιμαστείτε, λοιπόν, για μπόλικη "αξιοπρέπεια".  Λεφτά και δουλειές θα πρέπει να τα ξεχάσετε! Αυτό δεν σας το λέει ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος. Αλλά ο πρώτος υπουργός Οικονομικών της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα. Αλήθεια, σύντροφοι! Τι μας έχετε για μετά;

Εσείς αισθάνεστε καλά με τις δηλώσεις διαφόρων υπουργών; Ο κ. Φλαμπουράρης είπε χτες με τον πιο φυσικό τρόπο ότι θα ζητήσουμε μία μικρή παράταση για να πληρώσουμε το ΔΝΤ: "Αν δεν έχουμε μαζέψει το 1,4 δισ. ευρώ και έχουμε μαζέψει 0,8 δισ. ευρώ θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών". Το είπε ο άνθρωπος τόσο φυσικά. Πως λέμε, "έλα βρε αδελφέ δεν χάθηκε και ο κόσμος". Να σημειώσουμε καταρχήν ότι η Αργεντινή πήρε μία φορά παράταση ενός έτους για να πληρώσει μία δόση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, αφού χρειάστηκαν νωρίτερα διαπραγματεύσεις ενός έτους!

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που δήλωσε ο κ. υπουργός. Προσέξτε την δήλωσή του. Έχει μέσα της ένα τεράστιο "αν". Οπότε ρωτάμε κι εμείς με την σειρά μας κύριε Φλαμπουράρη: Κι ΑΝ δεν τα μαζέψετε, υπουργέ μας, τι θα γίνει;

Ο κ. Βαρουφάκης λέει ανοικτά εκείνο που οι υπόλοιποι δεν τολμούν να ομολογήσουν: Έρχονται δύσκολες μέρες. Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι στο όριο, οι τράπεζες έχουν χάσει καταθέσεις, ο κόσμος δεν πληρώνει τους φόρους του, το κράτος ψάχνει τρόπους για να καλύψει τις μεγάλες του υποχρεώσεις. Μισθοί και συντάξεις πιέζουν και στο βάθος οι αποπληρωμές δανείων.  Πολύ απλά, το έργο δεν βγαίνει!

Παρόλα αυτά ο κ. Βαρουφάκης δεν αισθάνεται την υποχρέωση να μας εξηγήσει πως κατάφερε να υπογράψει τα πάντα δίχως να εξασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα καταλήξει στα βράχια. Διότι περί κατορθώματος πρόκειται, να ξεκινάς για να πάρεις τα πάντα και στο τέλος να δίνεις τα πάντα.  Ο κ. Βαρουφάκης το κατάφερε. Ίσως αυτό αποτελέσει το αντικείμενο ενός νέου του βιβλίου. Ήρωες του βιβλίου θα είμαστε όλοι εμείς. Μπορεί να μην έχουμε να φάμε, να μην έχουμε μέλλον. Θα έχουμε όμως αξιοπρέπεια. Τουλάχιστον τόση που να βγαίνουν... ωραία οι φωτογραφίες μας στο εξώφυλλο του βιβλίου του κ. καθηγητή.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr
Αναδημοσίευση από:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΝΔ: Αν αυτό λέγεται «διαπραγμάτευση», τότε το «φιάσκο» πως λέγεται;


Πώς αποτιμά η Ν.Δ. τη συμφωνία

Η ΝΔ εξέδωσε και non paper στο οποίο καταθέτει τις θέσεις της για την χθεσινή ανακοίνωση

1 Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτρέπει τη ρήξη την τελευταία στιγμή, αν και αφήνει πολλά σημεία σε εκκρεμότητα, για να αποφασιστούν το επόμενο διάστημα.

2 Δίνεται παράταση 4 μηνών. Αυτό που «παρατείνεται» είναι το σημερινό Πρόγραμμα, δηλαδή το Μνημόνιο που από «program» ή «memorandum» γίνεται πλέον...
«arrangement»!:
Πιο συγκεκριμένα,παρατείνεται η υπάρχουσα συμφωνία επί της οποίας η προηγούμενη κυβέρνηση είχε λάβει δίμηνη παράταση με τίτλο: «Κύρια Σύμβαση Χρηματοοικονομικής στήριξης»,όπως λέγεται το Ευρωπαϊκό μέρος του Προγράμματος, που περιλαμβάνει ρητά όλους τους όρους του Μνημονίου. Το υπόλοιπο τμήμα του Μνημονίου που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ, παραμένει, έτσι κι αλλιώς, ως τις αρχές του 2016.

3 Σε αντίθεση,λοιπόν, με το αρχικό αίτημα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα διεκδικούσε συμφωνία - γέφυρα για να πάρει χρήματα χωρίς δεσμεύσεις,τελικά κατέληξε και με την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, δηλαδή του μνημονίου, και χωρίς χρήματα πριν να γίνει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.

4 Η Κυβέρνηση αποδέχεται τους σημερινούς όρους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με την υπόσχεση ότι, ειδικά για το 2015, «θα ληφθούν υπόψιν οι οικονομικές συνθήκες».

5 Εμφανίζει ως μεγαλύτερο επίτευγμα της σημερινής συμφωνίας, τη διαπραγμάτευση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά με τη ρητή διασύνδεση με τη δήλωση του Eurogroup, δηλαδή με στόχο 3% καταρχήν. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μιλάει για δημιουργική ασάφεια, αλλά δυστυχώς η ασάφεια είναι συνήθως όπλο στα χέρια του ισχυρού σε μια διαπραγμάτευση...

6 Αν το πρωτογενές πλεόνασμα τελικά είναι μικρότερο το 2015, θα είναι όχι γιατί δεν χρειάζεται λόγω νέας μελέτης βιωσιμότητας του χρέους, αλλά γιατί αναγκαστικά αναπροσαρμόζεται λόγω αρνητικής πορείας των δημοσίων εσόδων που δρομολογεί η ύφεση.

7 Και, βεβαίως, η κυβέρνηση Τσίπρα αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην προβεί σε «μονομερείς ενέργειες», ούτε να ακυρώσει μεταρρυθμίσεις που ήδη έγιναν.
Δηλαδή το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης καταργείται!
Και μεγάλο μέρος των προγραμματικών δηλώσεων της κι αυτές αναστέλλονται.
Και από την ερχόμενη Τρίτη θα δούμε σε πρώτη μόνο φάση ποιο από τα νέα μέτρα θα γίνει αποδεκτό.

8 Παράλληλα δεν προβλέπεται κανένας μηχανισμός βοήθειας μέσω ΕΚΤ – ELA – τραπεζών για τις τρέχουσες ταμειακές ανάγκες του δημοσίου που θα είναι αυξημένες ήδη από το Μάρτιο. Επίσης, η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρήσει τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές. Δηλαδή το αίτημα για ονομαστικό «κούρεμα του χρέους»,ενταφιάζεται οριστικά!

9 Ακόμα αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρουσιάσει στην Τρόικα ως τη Δευτέρα τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει, για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αν θα προχωρήσει η συμφωνία.

10 Και τέλος,παραμένει η υποχρέωση της τελευταίας αξιολόγησης του υπάρχοντος Προγράμματος,δηλαδή του Μνημονίου, με την οποία συνδέεται και η εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Παραμένει δηλαδή το πρόβλημα του τρόπου κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2015.. Ενώ το υπόλοιπο των 11 δισ. από την επανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών παραμένει διαθέσιμο μόνο για το σκοπό αυτό κι όχι για να χρηματοδοτήσει πρόσθετες ανάγκες του Προϋπολογισμού.

11 Επί μακρόν όλα τα στελέχη του Σύριζα αλλά και ο ίδιος ο κος Τσίπρας έταζε ότι θα χρησιμοποιούσε τα 11 δισ. του ΤΧΣ για να ανακουφίσει την κοινωνία και όχι για να δοθούν στους τραπεζίτες. Αυτή βεβαίως τη δέσμευση,την ακύρωσαν με τις χθεσινές τους υπογραφές.
Και το σημαντικότερο: αντί τα 11 δισ. του ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν ως «μαξιλάρι» για την προληπτική πιστωτική γραμμή που εμείς είχαμε σχεδιάσει για να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, αφαιρούνται πια από τον έλεγχο του ΤΧΣ, τίθενται υπό τον έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών(EFSF, ΕΚΤ, SSM) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο αν χρειαστεί για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

12 Η απόφαση ανοίγει, επίσης, το δρόμο στην κυβέρνηση, να ζητήσει και νέο αναγκαστικό δανεισμό, δηλαδή νέο Μνημόνιο (arrangement) και θα έχει αυστηρή επιτήρηση από την Τρόικα (που θα λέγεται στο εξής «οι τρείς θεσμοί»!)

13 Ουσιαστικά η νέα κυβέρνηση παραμένει στο ίδιο σημείο που παρέλαβε τη χώρα από την προηγούμενη. Με δύο σημαντικές επιβαρύνσεις:
Πρώτον,ότι οδηγεί ουσιαστικά σε νέο μνημόνιο,ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση έβγαινε από το Μνημόνιο.
Και δεύτερον, με την αβεβαιότητα που μεσολάβησε, η οικονομική ανάπτυξη έχει υποχωρήσει, οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν μειωθεί αισθητά και οι αξιολογήσεις της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας έχουν επίσης επιδεινωθεί.

14 Αξίζει μόνο να επισημανθεί ότι 25 δισ. ήδη έχουν φύγει από τις τράπεζες. Το κόστος του ELA είναι τώρα 30 φορές μεγαλύτερο (1,5% αντί 0,05%), πράγμα που θα δυσκολέψει αφάνταστα τον τραπεζικό δανεισμό. Η ανεργία, επομένως, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί. Άρα, συνολικά η Ελλάδα ξεκινάει από ένα χαμηλότερο επίπεδο ευημερίας.

15 Η νέα κυβέρνηση προκάλεσε εκλογές και ξεκίνησε μια νέα «διαπραγμάτευση» που κλόνισε την αξιοπιστία της χώρας, την έφερε σε τροχιά ρήξης με τους εταίρους της, επιδείνωσε την οικονομία και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, για να βρεθεί στο ίδιο σημείο που ήταν πριν, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες.

16 Άλλωστε, η επιτυχία ενός προγράμματος σύγκλισης εξαρτάται από το πόσο γρήγορα βγαίνει στις αγορές μια χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα. Όσο ζητάς νέα δανεικά, τότε επιστρέφεις αυτόματα στο μνημόνιο. Και η κυβέρνηση αυτό πέτυχε: να επιστρέφει οριστικά στο δρόμο των μνημονίων

πηγή:dexiextrem.blogspot.gr