Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

559 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

559 χρόνια συμπληρώνονται την Τρίτη από μια άλλη Τρίτη, αποφράδα την φορά αυτή, την Τρίτη 29 Μαΐου 1453, όταν βάρβαρα φύλα της Ανατολής άλωσαν την Πόλη, την Μητρόπολη του Ελληνισμού και της Ρωμιοσύνης, το λίκνο της Ορθοδοξίας.
Αποφράδα και πένθιμη για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία η ημέρα αυτή, αλλά και ημέρα μνήμης, για τους τελευταίους υπερασπιστές της Βασιλεύουσας που πάλεψαν θαρραλέα και οι θρύλοι που γεννήθηκαν τότε, ζουν μέχρι σήμερα.
Σεβόμαστε και παραδειγματιζόμαστε από την ιστορία του ελληνισμού, έχουμε σαν στόχο τη συνέχιση της παράδοσης μας, καθώς λαός χωρίς μνήμη δεν έχει μέλλον.
Τιμάμε την 29η Μαΐου σαν ημέρα περίσκεψης, γιατί η θλιβερή ανάμνηση της Άλωσης πρέπει να γίνει ελπίδα.
Βιώνουμε στις μέρες μας καθημερινές Αλώσεις, το παραδειγμα όμως το έδωσε ο Κων/νος Παλαιολόγος, εκείνος ως μεγάλος Έλληνας που σήκωσε το ανάστημά του λέγοντας :  «το δε την Πόλιν σοι δούναι, ουκ εμόν εστίν ούτ΄ άλλου των κατοικούντων εν ταύτη. Κοινή γαρ γνώμη, πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών», παράδειγμα για όλους όσους κρατάνε την τύχη της Ελλάδος στα χέρια τους και όχι μόνο.
Αν η γενιά μας δεν καταφέρει να ζήσει το ξαναζωντάνεμα του θρύλου πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα ναι, να ζήσει τουλάχιστον το ξαναζωντάνεμα της πατρίδας μας σε οικονομικό πολιτισμικό και προπάντων ηθικό επίπεδο.

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ. Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Ημέρα τιμής και μνήμης


Η επικίνδυνη ανεπάρκεια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.


Δυναμώνει στην Ελλάδα η δημιουργία ενός Πατριωτικού Ευρωπαϊκού Μετώπου


Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΝΟΔΕ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ

Τις κατευθυντήριες γραμμές της νέας προεκλογικής εκστρατείας και τις στοχευμένες δράσεις που απαιτούνται καθόρισαν οι Πρόεδροι των ΝΟΔΕ όλων των νομών της Βόρειας Ελλάδας, που συνεδρίασαν το απόγευμα στα γραφεία της ΝΔ Θεσσαλονίκης.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα Παναγιώτης Ψωμιάδης ευχαρίστησε τους Προέδρους και τη Γραμματεία Οργανωτικού για τη συμμετοχή τους στη σύνοδο, μία εργάσιμη μέρα και ώρα, κάτι που αποδεικνύει την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα των στελεχών της ΝΔ, όπως είπε.
«Βρισκόμαστε εδώ όχι μόνο για τη ΝΔ ή την κεντροδεξιά παράταξη. Είμαστε εδώ για να δώσουμε τη μάχη για την Ελλάδα, που απειλείται σήμερα από την ανευθυνότητα και τα εύκολα οράματα. Είμαι βέβαιος πως εάν κάνουμε το καθήκον μας θα κερδίσουμε και θα απομακρύνουμε τις απειλές που πλανώνται πάνω από την Πατρίδα μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε ο κ. Ψωμιάδης, ο αγώνα θα δοθεί από όλους, χωρίς αποκλεισμούς και περιοριστικές λογικές. «Παραμερίζουμε τις δικαιολογημένες πικρίες ή διαφωνίες μας και αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις», υπογράμμισε.
Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος αναφέρθηκε στα κενά και τις παραλείψεις του προηγούμενου προεκλογικού αγώνα και περιέγραψε τους στόχους και τους πυλώνες του επερχόμενου, κάνοντας λόγο για ευέλικτες εκλογικές επιτροπές, σε επίπεδο καλλικρατικού δήμου, για στοχευμένες ενέργειες σε τμήματα του πληθυσμού στα οποία εντοπίστηκε αδυναμία του κόμματος.
«Η τοποθέτηση του Παν. Ψωμιάδη δημιουργεί νέα δυναμική για όλους μας. Θα προχωρήσουμε με νέα ορμή. Η Βόρεια Ελλάδα για μία ακόμη φορά θα δώσει τη νίκη στη ΝΔ», σημείωσε από την πλευρά του ο αν. Γραμματεάς Οργανωτικού Νίκος Φώτος.
Στη Σύνοδο έγινε διεξοδική συζήτηση για την προεκλογική εκστρατεία και υποβλήθηκαν προτάσεις για το περιεχόμενο της νέας.

Επικίνδυνος ή εξαιρετικά αφελής


Πολιτικό πλαίσιο


Οργή και η αγανάκτηση


Ανταποκρίνονται στο κάλεσμα


Η Ελλάδα που γερνά έχει ανάγκη από ενεργούς, δραστήριους, δημιουργικούς πολίτες τρίτης ηλικίας


Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Η ΔΑΠ δίνει ένα ευρύτερο μήνυμα προς όλο τον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τους νέους


Το πρόβλημα σήμερα είναι ουσιαστική τροποποίηση του Μνημονίου για να μείνουμε στο ευρώ και να βγούμε από την κρίση με Ανάπτυξη


Τρίτη 1 Μαΐου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ


Με προεκλογική δήλωση στηρίζει Σαμαρά ο Καραμανλής.
Ο τέως Πρωθυπουργός ενισχύει τον πρόεδρο της ΝΔ με δημόσια παρέμβασή του.
Με προεκλογική δήλωση στηρίζει Σαμαρά ο Καραμανλής
Το κλίμα μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά και Καραμανλή ήταν πολύ θετικό στο ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή
 Μήνυμα στους κεντροδεξιούς και δεξιούς ψηφοφόρους ότι η παράταξη εκφράζεται από τη ΝΔ και πρέπει να στηριχθεί στις εκλογές της 6ης Μαϊου, έστειλε με δημόσια γραπτή του δήλωση ο κ. Κ. Καραμανλής, ενισχύοντας πλήρως τον κ. Αντ. Σαμαρά.

Η δήλωση Καραμανλή
«Το κυρίαρχο ζητούμενο στις επικείμενες εκλογές είναι η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα. Κρίσιμες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν, διαρθρωτικές αλλαγές να προχωρήσουν γρήγορα και, πάνω απ’ όλα, επείγει μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από την αδιέξοδη δίνη της ύφεσης» επισημαίνει στη γραπτή του δήλωση ο κ. Καραμανλής και σημειώνει πως η χώρα πρέπει να μπορεί να κυβερνηθεί με ξεκάθαρη πολιτική στόχευση και χρονικό ορίζοντα τετραετίας.
Σύμφωνα με τον τέως Πρωθυπουργό εάν δεν γίνει αυτό, θα έχουμε επιδείνωση της κατάστασης, με την εξής επισήμανση: «Διαφορετικά η πρωτοφανής περιπέτεια που βιώνει ο τόπος μπορεί να επιδεινωθεί σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά, κοινωνικά, ακόμα και εθνικά».
Ο κ. Καραμανλής θεωρεί «αναγκαία προϋπόθεση για την πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα» την « ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας» και δίνει τη στήριξη του στον κ. Σαμαρά, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Όσο μεγαλύτερη στήριξη έχουν η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς, τόσο πιο βάσιμη γίνεται η ελπίδα ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση χωρίς ακόμα μεγαλύτερο κόστος».
Θερμός εναγκαλισμός

Ο τέως Πρωθυπουργός, που είχε θερμό εναγκαλισμό την Κυριακή το μεσημέρι στο Ζάππειο με τον κ. Σαμαρά, τόσο πριν όσο και μετά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, αποφάσισε να ενισχύσει ουσιαστικά την προσπάθεια του κόμματος με δημόσια παρέμβασή του (είχε γίνει μια για τις εξεταστικές επιτροπές γι ατο Βατοπαίδι), την πρώτη μετά από δυόμιση χρόνια και τη βαριά ήττα του 2009.

Το κλίμα μεταξύ των δυο ανδρών είναι πολύ θετικό και φάνηκε το πρωί της Δευτέρας 23 Απριλίου, στο ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Φιλοθέη, όπου είχαν και μια σύντομη συνομιλία, παρουσία και του κ. Ευ. Μεϊμαράκη.

Η προεκλογική περίοδος ένωσε τους κκ. Σαμαρά και Καραμανλή με τον τέως Πρωθυπουργό να θεωρεί ότι στην επικείμενη εκλογική οι ψηφοφόροι της παράταξης πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από τη Ν.Δ. που αποτελεί, όπως λέει, τη βασική συνιστώσα και σταθερά του πολιτικού συστήματος.

Ο κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει εδώ και καιρό να στηρίξει τον κ. Σαμαρά και τη Ν.Δ. με δημόσια δήλωσή του.
Αν και αρχικά υπήρξε σκέψη να προβεί σε δήλωση στις 6 Μαϊου μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, τελικώς έγινε, όπως αποκάλυψε χθες το Βήμα, αρκετές ημέρες πριν τις εκλογές.
Και αυτό για να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος για να…περάσει το μήνυμα στην κομματική βάση και να επιτευχθεί στο μέγιστο βαθμό η αναγκαία συσπείρωση.

Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής σε συνομιλίες που έχει -αυτό έγινε και προχθες Κυριακή- σε γεύμα που είχε ο τέως Πρωθυπουργός σε στενό κύκλο φίλων του, όπως ο κ. Ευ. Αντώναρος (υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών), όπου τόνισε την ανάγκη να συσπειρωθούν οι ψηφοφόροι γύρω από τη Ν.Δ.

Στις συνομιλίες που έχει ο κ. Καραμανλής εμφανίζεται πεπεισμένος πως μπορεί ο κ. Σαμαράς να κάνει την ανατροπή και να συσπειρωθεί ο κόσμος γύρω από τη Ν.Δ. και επισημαίνει πως τα άλλα κόμματα που προέρχονται από τα σπλάχνα της Ν.Δ. δεν βοηθάνε.

Επίσης, εκτιμά ότι θα επικρατήσει η λογική μπροστά στην κάλπη, παρά την οργή και την απογοήτευση των πολιτών και σημειώνει πως είναι ώρα ευθύνης.

Σε αυτή την κατεύθυνση επιχείρησε να ηρεμήσει αρκετούς πολιτευτές και στελέχη που αισθάνθηκαν άσχημα από το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθηκαν στις λίστες, λέγοντας πως η μάχη δεν είναι κομματική, αλλά εθνική και τους προέτρεψε να παραμερίσουν στην άκρη τις όποιες πικρίες.

Ο κ. Καραμανλής, που ενημερώθηκε σήμερα το μεσημέρι από τον κ. Μεϊμαράκη στο πολιτικό του γραφείο για την κατάσταση που υπάρχει στο κόμμα, θα κάνει μια ακόμα κίνηση υποστήριξης του κ. Σαμαρά.

Την ημέρα που ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη (στην οποία θα είναι και πάλι υποψήφιος όπως συμβαίνει από το 1989), την Τετάρτη 2 Μαϊου, ο κ. Καραμανλής θα είναι στην πόλη, όπου θα δει πολιτικούς του φίλους και θα δώσει το παρών στην ομιλία του κ. Σαμαρά, δίνοντας και ένα ακόμα μήνυμα ενότητας.

Τη Δευτέρα ο Σαμαράς θα είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού

Share

Το έχουμε γράψει εδώ δεκάδες φορές.  Ποιος είναι ο (τελικός ) στρατηγικός σκοπός του αγώνα που ξεκινήσαμε στηρίζοντας τον Σαμαρά; Η διάλυση του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος και η εγκαθίδρυση μιας νέας πολιτικής τάξης με βασική αναφορά στην πατρίδα και όχι τον ξένο παράγοντα. Αυτή είναι ταυτόχρονα και η αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει ο Σαμαράς να υλοποιήσει το όραμα για το οποίο εξελέγη αρχηγός της ΝΔ.
Τι βλέπουμε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας; Αυτό ακριβώς. Το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα καταρρέει μαζί με το “σύστημα ΠΑΣΟΚ” και οι εκλογές της Κυριακής θα βάλουν οριστικά την ταφόπλακά του. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, ο Αντώνης Σαμαράς αυτός ο αποσυνάγωγος του πολιτικού συστήματος, θα είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης μιας πολιτικής σκηνής κατακερματισμένης.
Διαβάστε πίσω από τις λέξεις. Βρείτε το νόημα όσων λέει κάθε μέρα. Θυμηθείτε τι έχουμε γράψει εδώ κατά καιρούς.
Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητες περιοχές. Το κοιλοπόνεμα της Ιστορίας θα είναι μακρόχρονο και βασανιστικό. Ο στόχος είναι ένας: Η σταδιακή συγκρότηση μιας μεγάλης πατριωτικής παράταξης, με μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία  που θα αγωνισθεί για την έξοδο από το Μνημόνιο, την Ανάπτυξη, την Ανασυγκρότηση της χώρας και την υπεράσπιση των Εθνικών Συμφερόντων. Μια πραγματικά Πατριωτική και Λαϊκή Παράταξη  που θα σπάσει το απόστημα της  διαπλοκής και θα γίνει πρωτοπορία για την εθνική, κοινωνική και πνευματική αναγέννηση.  Που θα ξαναφέρει στην χώρα την αληθινή πολιτική.
Η καθεστωτική πολιτική της εγχώριας και ξένης διαπλοκής αντιπαλεύεται μόνο με κοινωνικό μέτωπο, γράφαμε παλαιότερα. Μόνο ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο, στην βάση του εθνικού προσδιορισμού, της διατήρησης της εθνικής ταυτότητας και με κοινωνική πολιτική που θα έχει στο κέντρο τους αδύναμους και δοκιμαζόμενους πολίτες μπορεί να βγάλει την χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα.
Διαβάστε τώρα ξανά όσα έχει πει μέχρι σήμερα ο Σαμαράς. Πως περιγράφει την σταδιακή συγκρότηση αυτού του μετώπου:
Όταν μιλάμε για Νέα Μεταπολίτευση,  εννοούμε να αλλάξουμε τα πάντα! Και το μοντέλο της Οικονομίας που χρεοκόπησε και το σύστημα της διακυβέρνησης που απέτυχε.  Γιατί πέρα από τις δανειακές συμβάσεις που υπογράφουν οι κυβερνήσεις, πρέπει να υπογράψουμε μια θεμελιώδη σύμβαση με τον ίδιο το λαό! Ένα κοινωνικό συμβόλαιο γι’ αυτά που πρέπει να αλλάξουμε. Για αυτά που πρέπει να διαφυλάξουμε. Και γι’ αυτά που πρέπει να επιτύχουμε.
 Η Ελλάδα είναι χώρα, δεν είναι «χώρος». Και μάλιστα Δημοκρατική χώρα! Και οι Έλληνες είναι λαός δεν είναι «πληθυσμός». Και μάλιστα υπερήφανος λαός. Ένας υπερήφανος λαός σε μια δημοκρατική χώρα δικαιούται να ξέρει τι ακριβώς περιμένει από την κυβέρνησή του
Μέχρι τώρα αλλάξαμε  την ημερήσια διάταξη της Κοινωνίας και της ΠολιτικήςΑλλάξαμε και τις ιδέες και τις αξίες και τα επιχειρήματα και τις διαθέσεις. Αλλάξαμε τα πάντα στον πολιτικό διάλογο. Τέρμα πια η ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς! Τέρμα η παράδοση της χώρας στις εμμονές μιας Αριστεράς, που αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει σε πολλές άλλες δημοκρατίες, ούτε προτείνει τίποτε, ούτε μαθαίνει. Μόνο καταγγέλλει τους πάντες, ελπίζει στην κρίση και τρέφεται από την κρίση. Τέρμα και στην σιωπή της δικής μας παράταξης. Που τώρα δίνει τη μάχη των ιδεών.
Αυτό όμως γίνεται για να ενώσω του Έλληνες. Δεν είμαστε αντίπαλοι της Αριστεράςιδεολογικοί αντίπαλοί είμαστε Η Κοινωνική Δικαιοσύνη δεν είναι «μονοπώλιο» της Αριστεράς. Η Ασφάλεια του Πολίτη δεν είναι «εμμονή» της Δεξιάς. Όλα αυτά είναι ανάγκες της κοινωνίας. Κι όλα αυτά πρέπει να τα συνθέσουμε. Γιατί όλα αυτάΚοινωνική Δικαιοσύνη και Ασφάλεια – δεν είναι αντίθετα. Πάνε μαζίΕίτε στέκουν μαζί είτε καταρρέουν μαζί.
Είμαστε αντίπαλοι με τις εμμονές της Αριστεράς. Όχι με τους ανθρώπους της, που έχουν κι αυτοί τα ίδια προβλήματα όπως όλοι. Κι είμαστε όλοι παιδιά της ίδιας Πατρίδας. Εδώ θα ζήσουμε, εδώ μεγαλώνουν τα παιδιά μας
Τη σύνθεση θέλω! Γιατί χωρίς τέτοια σύνθεση δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από το παρελθόν.
Η αναφορά στην Πατρίδα ήταν απαγορευμένη πέρα για πέρα. Σχεδόν «γραφική». Τώρα την επικαλούνται όλοι.
Αλλάξαμε την ατζέντα της κοινωνίας, αλλάξαμε τις προτεραιότητες τις Πολιτικής.  Αυτό δεν το κάναμε για να τσακωθούμε με κανένα. Αυτό το κάνουμε για να συνεννοηθούμε με τους ιδεολογικούς μας αντιπάλους. Για να ενώσουμε τους Έλληνες. Απώτερος στόχος μου δεν είναι να νικήσω κάποιους «κακούς». Στόχος μου είναι ο πιο δύσκολος, ο πιο φιλόδοξος απόλους: Να ενώσω τους Έλληνες.
Τι περιγράφει εδώ ο Σαμαράς; Την ηθική, αξιακή και ιδεολογική ανασυγκρότηση του κοινωνικού υποκειμένου της μεγάλης αλλαγής. Του “κοινωνικού υποκειμένου της επανάστασης” που λέγαμε κάποτε. Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, το έργο της ανασυγκρότησης της Ελλάδας αφορά σε μια διαδικασία ευρύτερη και συνολικότερη. Θα είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία κυοφορίας και γένεσης ενός νέου εθνικού υποδείγματος. Η αναγκαιότητα αυτή βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής του Αντώνη Σαμαρά:
Η Επανεκκίνηση δεν αφορά μόνο την Οικονομία. Αφορά και την Ελλάδα και τους Έλληνες. Και το ηθικό τους και το φρόνημά τους και τις αξίες τους. Να ανακαλύψουμε τη δύναμή μας, να ανακαλύψουμε τις αρετές μας, να ξαναβρούμε τον εαυτό μας και την Ψυχή μας. να ξαναβρούμε την Ελλάδα που έχουμε μέσα μας!
Απευθύνομαι σε όλους τους Έλληνες. Ο Οδυσσέας Ελύτης, για τις σκληρές ώρες που όλοι περνάμε σήμερα, μας έχει δώσει τη σωστή συμβουλή: «Από μας θα εξαρτηθεί το τελικό αποτέλεσμα… Από μας θα εξαρτηθεί ο Παράδεισος, ή η Κόλαση που θα χτίσουμε. Η μοίρα μας βρίσκεται στα χέρια μας!”.
Οι Έλληνες μπορούμε! Και το δικαιούμαστε. Και το αξίζουμε… Ήλθε η ώρα να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας! Γι’ αυτό, καλώ σε συστράτευση όλους τους Έλληνες… Όλους! Και τον καθένα ξεχωριστά! Θα τα καταφέρουμε με τη βοήθεια του Θεού! Γιατί βρισκόμαστε όλοι σήμερα σε Πόλεμο επιβίωσης. Κι όπως ξέρετε, στα χαρακώματα δεν υπάρχουν άθεοι. Όλοι προσεύχονται!
Θα ξαναπάρουμε τη χώρα μας στα χέρια μας. Θα ξαναστήσουμε την Ελλάδα, όρθια, ανταγωνιστική, ισχυρή και υπερήφανη. Όλα όσα σας είπα πριν, συνοψίζονται σε αυτό: Να ξαναπάρουμε τη χώρα μας στα χέρια μας! 
Και θυμηθείτε ο Σαμαράς δεν ζήτησε ποτέ λευκή επιταγή. Εμπιστοσύνη ζήτησε.
«Με ενδιαφέρει να δώσω ρεαλιστική προοπτική σε ένα λαό που στέκεται στα πόδια του. Ελπίδα σε ένα λαό που νιώθει προδομένος. Αυτοπεποίθηση σε ένα λαό που προσπαθούν να του επιβληθούν με το φόβο. Κι ένα Συμβόλαιο Αξιοπρέπειας σε ένα λαό που τον ξεγέλασαν, τον πίκραναν και τον προσέβαλαν. Που όμως, δεν γονατίζει και δεν το βάζει κάτω… Εμείς στοιχηματίζουμε ακριβώς σ’ αυτό: ότι ο ελληνικός λαός δεν το βάζει κάτω. Και το στοίχημα θα το κερδίσουμε. Να θυμάστε, μπορούμε καλύτερα. Να ξέρετε, αξίζουμε καλύτερα. Να είστε σίγουροι – και να μου έχετε εμπιστοσύνη! Είμαστε Έλληνες! Είμαστε ο σπόρος που δεν πεθαίνει! Μπορούμε! Και θα τα καταφέρουμε!…